زمانی که اقدام به طراحی سایت میکنید، در قدم اول نیاز به هاست و دامین دارید. شاید نام این دو را زیاد شنیده باشید. بسیاری از افراد این دو را به اشتباه یکی میدانند.
اما اگر با سازوکار وبسایتها در فضای اینترنت آشنا شوید، خواهید فهمید که تفاوت هاست و دامین در چیست. برای اینکه این موضوع روشنتر شود در ادامه بررسی میکنیم که دامین چیست و چه کاربردی دارد. پس برای فهمیدن این موضوع با ما همراه شوید.
شما زمانی که اقدام به ساخت سایت میکنید، نیاز به فضا دارید تا سایتتان را روی آن بسازید. شرکتهایی وجود دارند که این فضا را که روی سرورهایشان قرار دارد، به فروش میرسانند.
در واقع با دریافت هزینه اجازه میدهند، شما سایت خودتان را روی سرور آنها بسازید. به این عمل اصطلاحا میزبانی یا هاستینگ گفته میشود. پس زمانی که صحبت از خرید هاست میشود، منظور خرید فضا برای ساخت سایت است.
حالا اگر بخواهید سایت خود را روی سرور بهخصوصی بسازید، در فضای اینترنت که هزاران سایت دیگر نظیر سایت شما وجود دارد، چگونه شناسایی خواهید شد؟ بله، سایت شما برای شناسایی و دسترس بودن نیاز به آدرس دارد.
اما اگر کمی با دنیای اینترنت آشنایی داشته باشید، حتما میدانید که کامپیوترها، سایتها، شبکهها و هر آنچه که با اینترنت سر و کار دارد دارای کد شناسایی مخصوصی به نام IP است.
اما به خاطر داشتن کد آی پی هزاران سایتی که روی بستر اینترنت وجود دارند، غیر ممکن است. اینجاست که دامنه تعریف میشود. در واقع سیستم دامنه یا DNSها امکانی فراهم کردند که به جای آن کدهای بلند، هر سایت نام مشخص و مخصوص به خود داشته و با آن شناسایی شود که دامنه یا دامین گفته میشود.
پروتکل: HTTPS یک پروتکل امنیتی است که برای ارتباطات وب استفاده میشود. این پروتکل با استفاده از رمزنگاری TLS/SSL، اطلاعات را بین کامپیوترهای کاربر و سرورهای وب به صورت ایمن انتقال میدهد. برای استفاده از HTTPS، یک گواهینامه SSL/TLS لازم است که میتوانید آن را از ارائه دهندگان معتبر و مطمئن خریداری کنید.
پیشوند: WWW نشان دهنده ماهیت سایت است.
نام دامنه: این بخش قسمتی از دامین است که خودتان انتخاب میکنید. در واقع سایتتان را به هر منظوری که بسازید، یک نام مرتبط به دلخواه انتخاب کنید و حروف آن بدون فاصله به عنوان نام دامنه قابل ثبت است. البته به شرطی که قبلا استفاده نشده باشد، چرا که تکرار نام در محیط اینترنت امکان پذیر نیست.
بهتر است در انتخاب نام دامنه دقت زیادی به خرج دهید. زیرا اولین تعامل مخاطبان و مشتریانتان با شما در محیط اینترنت آدرس سایتتان است. اگر نام انتخابیتان مرتبط با کسب و کارتان بوده و گیرایی و جذابیت داشته باشد، تاثیر خوبی در جذب مشتری و بازاریابی خواهد داشت.
پسوند دامنه: پسوندها انواع مختلفی دارند که پرکاربردترین آنها پسوندهای عمومی است. این پسوندها هر کدام نشانگر نوع فعالیت سایت هستند. برای مثال پسوند .com برای سایتهای تجاری، پسون .net برای سایتهای فعال در حوزه شبکه و پسوند .org برای سازمانهای دولتی و ارگانهای مختلف به کار میرود.
دسته دیگر، پسوندهای ملی هستند که نشان دهنده کشور شما هستند. برای مثال پسوند .ir که مخصوص سایتهای ایرانی است.
دسته آخر پسوندهای اختصاصی هستند که برای سایتهایی که از قوانین خاصی تبعیت میکنند یا مربوط به گروه خاصی از فعالیتها هستند، استفاده میشود. برای مثال پسوندهای biz .academy .agency .shop. و… مخصوص سایتهایی هستند که در حوزه های بیزنس، آموزش، آژانس و فروشگاهی فعالیت دارند. شما باید پسوند سایتتان را مرتبط با فعالیتتان انتخاب کنید.
دامنهها توسط شرکتهای ثبت و تمدید دامنه به فروش میرسند. برای ثبت دامنه مورد نظرتان باید از سایت یکی از این شرکتها اقدام کنید. اما قبل از خرید دامنه حتما موجود بودن آن را چک کنید. برای اینکه بدانید دامنه مد نظرتان قبلا استفاده شده است یا نه، سایتهای زیادی وجود دارند که میتوانید این مورد را چک کنید.
نکته دیگر هنگام ثبت دامنه، خرید هاست است. شما میتوانید از همان شرکت ارائه دهنده دامنه، هاست بخرید یا اینکه هر یک را از شرکتهای مختلف، به صورت جداگانه تهیه کنید. در این صورت حتما یادتان باشد که باید آدرس سروری که میزبانی شما را برعهده دارد را در تنظیمات دامنه خود وارد کنید.
شاید برای برخی سوال باشد URL که در ادامه نام سایت میآید جزو دامنه است یا نه؟ در جواب این سوال باید گفت: دامین، آدرس صفحه اول سایتی است که میسازیم.
زمانی که صفحات مختلف برای سایت طراحی میکنیم هر یک آدرس یا URL خاص خود را دارند که میتوان آنها را ویرایش کرده و با کلمات یا جملات مرتبط بهینه کرد.
خب بعد از نکات گفته شده میرسیم به نکاتی که حتما باید هنگام ثبت دامنه رعایت کنید تا بهترین دامین ممکن را برای سایتتان ثبت کنید. به نکاتی که در ادامه میآوریم توجه داشته باشید:
با توجه به نکات گفته شده میتوانید یک دامنه مناسب برای سایتتان انتخاب کنید. فراموش نکنید که نام دامنه و پسوند آن نشان دهنده هویت سایتتان خواهد بود. پس در انتخاب و ثبت آنها دقت کافی داشته باشید.
در پایان پیشنهاد می کنم مقاله چگونه یک پست الکترونیک بسازیم را هم مطالعه فرمایید